Bij conflicten op de werkvloer is corporate mediation een goede manier om collega’s weer gezamenlijk door 1 deur te laten gaan. Echter blijkt deze oplossing lang niet altijd goed gevonden te worden of daadwerkelijk te werken. Waar ligt dat aan?
De werkgever ook aan tafel
Als er een conflict is binnen een organisatie of een afdeling, tussen collega’s, dan zijn enkel die collega’s gesprekspartners. Geregeld blijkt dat werknemers er ten onrechte vanuit gaan dat de werkgever of manager ook een gesprekspartner is. De werkgever betaalt de factuur van de externe mediator en verwacht een status update. Doordat de werknemers die een conflict hebben hierbij denken dat de werkgever dus alle in’s en out’s van de gesprekken te horen krijgt, zullen zij huiverachtig zijn tijdens deze gesprekken. Zij zijn bang voor de gevolgen als ze daadwerkelijk alles op tafel leggen en willen niet dat details van het conflict bij hun werkgever terecht komen.
Die angst is echter ongegrond. Enkel de personen binnen het conflict zijn gesprekspartners. De werkgever is dat dus niet, tenzij het conflict met de werkgever zelf is.
Ook mag een mediator in het kader van zijn of haar ethische code geen informatie doorgeven aan de werkgever. Ook niet als dit de betalende partij is. Natuurlijk zal de werkgever wel op de hoogte worden gesteld als de werknemers er niet uitkomen samen. Dit is enkel bedoeld om de werkgever te melden dat een mediation niet gelukt is en dat er andere wegen bewandeld moeten worden. De gesprekken zijn en blijven vertrouwelijk en worden nooit doorgegeven aan personen buiten de deelnemers.
Een andere reden voor het falen van corporate mediation
Wat soms ook een oorzaak voor het mislukken van een mediation op de werkvloer kan zijn, is het inschakelen van een interne mediator. De meeste grote organisaties hebben inmiddels de beschikking over een interne mediator, vaak een HR medewerker of vertrouwenspersoon. In de lichtere conflicten kan dit heel zinvol zijn. Ook fungeren deze personen vaak als begeleider bij bijvoorbeeld re-integratie trajecten of juist outplacements. Zodra er echter sprake is van een machtsverhouding tussen de personen in een conflict, bijvoorbeeld bij een conflict met een directe leidinggevende, wordt die interne mediator als ongemakkelijk ervaren. De werknemer zal al snel het gevoel krijgen dat de mediator op de hand van het management is. Die hebben immers binnen de organisatie het grootste belang. Opnieuw zal de werknemer niet het achterste van zijn tong laten zien waardoor een mediation bij voorbaat al kansloos is.
Bovendien kan meespelen dat een interne mediator inhoudelijk op de hoogte is van het conflict. Er kan al partij gekozen zijn. Of de mediator doet deze functie er parttime bij. Hij of zij heeft eigenlijk een andere functie waarbij het totaal ongepast is om de werknemers en hun omstandigheden te kennen. Een ongewenste situatie, een mediator mag nooit al vooraf op de hoogte zijn van omstandigheden van de conflicterende partijen. Enkel de informatie die tijdens de gesprekken op tafel komt is bedoeld voor de oren van de mediator. Er zou direct een groot risico bestaan op partijdigheid en juist onpartijdigheid van de mediator is van essentieel belang voor slagen van een mediation traject.
Hoe op te lossen?
Eigenlijk zijn bovenstaande problemen heel eenvoudig op te lossen. Neem geen interne mediator maar huur een onafhankelijke externe mediator in. Zodra een conflict duidelijk aan het escaleren is, is het beter om iemand buiten de organisatie te vragen de gesprekken te begeleiden. Beide partijen binnen het conflict zullen zich veiliger voelen en meer genegen zijn om hun dieper liggende motieven en gedachten op tafel te leggen. Zo kan er daadwerkelijk gewerkt worden aan de oplossing van het conflict.
Om de kosten hoeft een werkgever het niet te laten. Het inhuren van een mediator voor een x aantal uren weegt absoluut op tegen de kosten van een vaste medewerker met alle bijkomende werkgeverslasten. Het is zelfs vaak mogelijk om de kosten bij een Arbo dienst of een verzekeraar te verhalen. Hopen dat een conflict vanzelf weer overgaat lijkt misschien de goedkoopste oplossing, maar blijkt dit maar zelden. Een conflict tussen werknemers kan enorme kosten met zich meebrengen zoals verzuimkosten, kosten voor vervanging, verminderde productiviteit of zelfs imago schade. Wacht niet te lang bij een conflict en bekijk met een externe mediator wat de mogelijkheden zijn.
LC LifeConsultant beschikt over mediators met zeer veel ervaring, ook als corporate mediator.
Geef een reactie