Vandaag staat Nederland stil bij de tweede wereldoorlog, een oorlog die men heeft overwonnen. Een oorlog is weinig anders dan een strijd tussen mensen. Hoe meer mensen zich hiermee bemoeien of zich ervoor inzetten, hoe groter het conflict. Een meningsverschil tussen mensen dat uitgroeit tot een oorlog, zelfs een wereldoorlog, begint ergens.
Een scheiding van partners die verwordt tot een vechtscheiding is dan ook eigenlijk min of meer een mini oorlog tussen 2 personen. Waar 2 mensen ooit gelijkgestemde zielen hadden met dezelfde overtuigingen en overeenkomstige gedachten, delen zij deze na jaren niet meer. De tegenstellingen worden scherper, de taal harder en uiteindelijk kan dit uitmonden in agressie en pure haat. Een kleine oorlog.
Het winnen van de oorlog: een doel op zich?
Binnen een oorlog zal een ieder zich voor zijn eigen gewin sterk maken en deze oorlog willen winnen. Met grote voortvarendheid worden mensen en diensten ingezet om maar te winnen. Het winnen van elk meningsverschil, item of discussie wordt een doel op zich en soms doen de spullen, de kinderen of de huisdieren er niet eens meer toe. Elk punt wordt nauwkeurig afgewogen en na een bittere strijd is het moment dan daar: je hebt gewonnen. De spullen, de omgangsregeling, het huis, de cavia en zelfs de vriendenkring. Gewonnen, maar wat eigenlijk? De oorlog? De strijd dus. Maar wat heeft het je gekost? En was het winnen van de oorlog wel het uiteindelijke doel waar het ook echt om ging of is onderweg het doel eigenlijk een beetje uit het oog verloren?
Zoals zo vaak kent een oorlog enkel verliezers en ook de winnaars zijn eigenlijk verliezers. Je kunt dan wel de oorlog winnen maar je verliest jezelf. Karakter, persoonlijkheid, normen en waarden zijn allemaal zaken die iemand verliest in een oorlog en uiteindelijk doen zelfs de winnaars zichzelf te kort. Voor je een oorlog aangaat, met een ex partner, jezelf of iets groters, bedenk je goed wat je eigenlijk wilt bereiken en eindig niet als winnaar van de oorlog en verliezer van jezelf.
Geef een reactie