Een coach om beter te slapen, een coach om je uit je burn out te helpen, een coach om er achter te komen waar je echte passie ligt, een coach om gewicht te verliezen of toch maar een coach om te helpen bij het opvoeden van je kinderen. Zoveel smaken, zoveel coachen lijkt het wel. Is een coach gewoon een coach en is specialisme onzin of is dit nu juist heel goed?
Verschillende soorten coaches
Op die vraag valt geen eenduidig antwoord te geven. Voor sommige takken van de coaching bestaat er een significant onderscheid. Als je bijvoorbeeld denkt aan een voetbalcoach dan is het niet moeilijk te bedenken dat deze professional over hele andere kwaliteiten moet beschikken dan een coach die ouders begeleidt die moeite hebben met hun pedagogische rol. De reden dat veel coachen een specifieke doelgroep hebben en een hulp bieden bij een specifiek issue is dat zij getraind zijn in begeleiding op dat probleem.
Een voetbal coach heeft niet alleen verstand van het motiveren van sporters maar heeft ook kennis van en inzage in het leven van een (professioneel) sporter. Naar alle waarschijnlijkheid heeft hij of zij ook kennis van anatomie en weet hij of zij daarom ook heel goed hoever een cliënt gepusht kan worden (of juist niet) om het optimale resultaat te bereiken. De genoemde coach voor ouders die wat pedagogische hulp nodig hebben zal dan juist weer kennis hebben opgedaan over kinderen, veel voorkomende issues bij het opvoeden van kinderen maar ook van het communiceren met een kind om daarmee het gewenste doel te bereiken. Alleen al de communicatiestijl tussen de voetbalcoach en de kindercoach zal enorm verschillen.
Een goede coach is er voor jou
Soms zijn de genoemde niches echter wel heel erg klein. Een coach die een goede opleiding genoten heeft en ervaring heeft opgedaan zou geen onderscheid hoeven te maken tussen iemand helpen te ontdekken wat een gewenst toekomstscenario is of om uit een burn out te komen. In beide gevallen is sprake van een situatie die de cliënt niet langer als wenselijk beschouwd en deze persoon zoekt verandering. Het achterhalen wat iemand wil zal in veel gevallen starten met achterhalen wat iemand juist niet wil en in beide situaties is dit een goed uitgangspunt. Als je daarna samen kunt ontdekken hoe iemand in de inmiddels ongewenste situatie terecht is gekomen ben je al een heel eind op weg en dat geldt voor beide situaties.
Niet elke coach past bij je
Een goede coach wil met de cliënt ontdekken wat er precies mis is, hoe dit heeft kunnen ontstaan en hoe deze weer op de goede weg geholpen kan worden. Wat de goede weg is hangt volledig af van de cliënt, hier valt tenslotte geen ‘one size fits all’ scenario voor te schetsen. Een coach specifiek voor jouw probleem of ‘gewoon’ een coach? Dat hangt er dus helemaal van.
Wat echter wel voorop staat is dat je geholpen wilt worden door een goede coach. Lees je daarom altijd goed in bij meerdere coachen, bekijk in welke situaties de coach ondersteuning aanbiedt en welke voorbeelden er genoemd worden. Je merkt dan al snel met wat voor coach je te maken hebt en of deze geschikt kan zijn voor jouw situatie. Wat dan als 2de belangrijke criterium geldt, is of de coach qua type ook bij jou past. Niet iedereen heeft behoefte aan een coach die jou tot grootse sportprestaties opjaagt door een militaire communicatiewijze of juist iemand die bij elke opmerking erg begrijpend knikt en moeizaam kijkt.
Je eigen persoonlijkheid is de belangrijkste indicatie voor de noodzakelijke klik met je coach.
Geef een reactie