Bij kindermishandeling wordt vrijwel altijd direct gedacht aan zaken als slaan of ander geweld jegens het kind. Beelden duiken op van ouders die hun kinderen in elkaar slaan of zich te buiten gaan aan seksueel misbruik. Een vorm van kindermishandeling die hierbij vaak vergeten wordt is psychische kindermishandeling en in het bijzonder het zogenaamde getuige zijn van huiselijk geweld.
Vergeten slachtoffers
Deze ‘vergeten slachtoffers’ blijken met name in de jaren 70 en 80 schrikbarend veel te bestaan. Na uitgebreid onderzoek bleek dat men enkel in een hele selecte categorie op de hoogte was van kinderen die traumatische schade opliepen van het getuige zijn van partner geweld en huiselijk geweld.
Welke categorie? De zogenaamde blijf van mijn lijf huizen waar mishandelde vrouwen werden opgevangen.
Vaak namen deze gevluchte vrouwen hun kinderen mee en in deze opvanghuizen werd door de medewerkers geconstateerd dat de kinderen zo mogelijk nog grotere psychische schade ondervonden dan de fysiek mishandelde moeders. Toch werd hier niets mee gedaan. De opvang van de mishandelde moeders kreeg voorrang en de kinderen werden niet of nauwelijks geholpen. Ook binnen gezinnen waar de fysiek mishandelde ouder niet vertrok en binnen een gewelddadige relatie bleef was er geen hulp voor de kinderen die het partnergeweld aanschouwden.
Inmiddels is er veel meer aandacht voor huiselijk geweld en de gevolgen ervan voor alle gezinsleden. Er bestaan diverse hulpprogramma’s, sommigen gericht op het direct uit huis plaatsen van aanwezige kinderen en sommigen juist gericht op hulp en voorlichting aan zowel de slachtoffers als de daders. Een goede zaak. Maar hoe staat het ervoor met die enorme groep slachtoffers uit de jaren 70 en 80 die nu volwassen zijn en het grotendeels zonder hulp en opvang moesten stellen?
De gevolgen van psychische kindermishandeling
Deze groep slachtoffers heeft het uitermate zwaar. De omgeving is veelal niet op de hoogte van de gebeurtenissen in de vroege jeugd en al helemaal niet van de gevolgen ervan. Die zijn echter schrikbarend. Nagenoeg ruim de helft van deze inmiddels volwassen slachtoffers blijkt aan PTSS te lijden, oftewel Post Traumatic Stress Syndrom. Zij hebben in meer of mindere mate mentale problemen die zich kunnen uiten op relationeel vlak, sociaal vlak, op de werkvloer of uberhaupt bij het normaal functioneren in de maatschappij. Een groot aantal hiervan is slachtoffer van depressie, verslavingen, zelfverminking of pleegt zelfmoord. Dit zijn geen geringe gevolgen, zeker niet als de maatschappij het afdoet als een ‘ach, je werd niet zelf geslagen, je zag alleen maar hoe mensen in het gezin elkaar sloegen.’
De gevolgen van het zien van huiselijk geweld zijn overweldigend en dit is na jaren eindelijk erkend als serieuze vorm van psychische kindermishandeling. Het is goed dat er nu ruime aandacht aan deze slachtoffers wordt besteed en opvang en voorlichting beschikbaar is maar voor heel veel slachtoffers komt deze erkenning te laat. Ook en misschien wel juist die grote groep uit de jaren 70 en 80 heeft, nu en op deze leeftijd meer dan ooit, behoefte aan hulp.
Wil je hier meer over weten? Lees ons e-book over het overkomen van psychische kindermishandeling, verkrijgbaar in onze webshop. Loop je tegen verwerkingsproblemen op en wil je hierover praten? Contact vandaag nog onze coaches, zij hebben ervaring met dit werkveld.
Geef een reactie