Een scheiding is nooit fijn. Je hebt ooit voor elkaar gekozen, bracht liefdevol jaren met elkaar door en misschien zijn er ook kinderen gekomen. Als dan het moment van een scheidingswens zich aandient is dat een grote klap. Naar elkaar uitspreken dat je daadwerkelijk wilt gaan scheiden blijkt in de praktijk niet eens zo vaak plaats te vinden. Een mediator ziet geregeld stellen die al halverwege een scheidingsproces zijn zonder ooit echt hardop uit te hebben gesproken dat ze willen scheiden en waarom. Het is dan ook 1 van de eerste onderwerpen die wij als mediator aansnijden: de scheidingsmelding. En vlot daarna de volgende vragen:
- zijn er kinderen?
- weten zij het al?
De scheidingsmelding
Hoe pak je de scheidingsmelding richtig de kinderen nu eigenlijk aan? Bij het melden van een scheiding aan de kinderen is als eerste de leeftijd van de kinderen van belang. Een peuter van 3 zul je de boodschap heel anders moeten brengen dan een puber van 16. De impact van de scheiding is voor de verschillende leeftijdsklassen ook heel anders. Waar moet je nu op letten bij het melden van de scheiding aan jonge kinderen? Een aantal tips:
Tip 1: Breng het samen
De belangrijkste tip misschien wel: breng de boodschap samen. Zorg ervoor dat je als ouders gezamenlijk richtig je kinderen communiceert. Zoek hiervoor ook eerst gezamenlijk een rustig moment. Het is niet handig om dit tijdens de autorit richting school te doen, of tijdens het pakken van de sportspullen voor een tenniswedstrijd. Plan het moment in jullie agenda, plan het op een moment dat jullie beiden niet direct de deur uit moeten vliegen voor andere afspraken. Zorg ervoor dat jullie kinderen in alle rust de tijd hebben om te kunnen reageren en vragen te stellen. Neem de tijd, samen, met elkaar.
Tip 2: Het ligt nooit aan de kinderen
Geef als belangrijkste boodschap dat het niet aan de kinderen ligt. Jonge kinderen voelen zich al snel verantwoordelijk voor een scheiding van de ouders. Ze zullen zich gaan afvragen of dit komt omdat ze ongehoorzaam waren of zich stout hebben gedragen. Het is enorm belangrijk dat jullie als ouders aangeven dat het niet hun schuld is. Leg helder uit dat zij er niets aan hebben bijgedragen en dat het absoluut niet door hen komt. Vertel ze ook dat jullie als ouders nog steeds heel veel van hen houden en dat daar niets aan verandert is. Maak duidelijk dat jullie zelf als echtpaar niet langer door willen maar dat jullie wel altijd hun ouders blijven.
Tip 3: Uit geen verwijten in bijzijn van de kinderen
De bekendste fout waar scheidende ouders zich nog steeds geregeld schuldig aan maken: kwaad spreken over je (toekomstige) ex partner. Er kan een hele goede reden zijn voor de scheiding. 1 van de partners kan zijn vreemdgegaan, of zich schuldig gemaakt hebben aan kwalijke zaken waardoor de scheiding in gang is gezet. In de meeste gevallen zijn beide partners evenredig verantwoordelijk voor het huwelijk en dus ook voor het beëindigen daarvan. Deel dit echter niet met kleine kinderen. Zij maken geen onderdeel uit van jullie relatie, zij zijn deel van het gezin. Wat jullie elkaar verwijten is tussen jullie, daar staan de kinderen buiten. Verwar ze niet met het uitvechten van jullie eigen huwelijksperikelen en scheidingsperikelen. Geef je kind de rust om jullie als ouders te blijven zien, deelname aan jullie relatie als partners kunnen zij uitstekend zonder. Vertel ze dit ook en geef helder aan dat jullie elkaar misschien niet lief meer vinden maar dat jullie hen, de kinderen, wel nog steeds liefhebben. Wees helder, wees concreet en wees eerlijk.
Hulp van een mediator
Hebben jullie besloten om te gaan scheiden maar zoek je hulp om het de kinderen te vertellen? Een mediator van LC LifeConsultant kan je hierbij helpen. Met veel meer en uitgebreidere tips. Een mediator beschikt ook over informatie over de impact op en consequenties van een scheiding bij kinderen. Er is informatie beschikbaar voor kinderen in elke leeftijdscategorie omdat elke leeftijd zijn eigen specifieke gevolgen bij een scheiding kent.
Geef een reactie