‘Gewoon wat minder eten en wat meer bewegen’. Of die dooddoener ‘Elk pondje gaat door het mondje’. Ook tegenwoordig wordt er nog te simpel gedacht over overgewicht en hoe er vanaf te geraken. De schuld wordt bij persoon gelegd en het zou zo simpel zijn om gewoon een paar kilo kwijt te raken. In zekere zin is dit ook zo. De enige die die hand naar zijn of haar mond brengt is de persoon zelf. Niemand dwingt je om te eten of te veel of te slecht te eten. Nu is het wel heel moeilijk om gezond te eten omdat de wereld om ons heen vol zit met ongezonde voeding, reclame voor ongezonde voeding en je zelfs door je directe omgeving vaak toch wordt overgehaald om mee te doen met slechte eetgewoonten omdat je anders ‘niet gezellig bent’. En voor je het weet ben je dus te zwaar.
Het gaat verder dan alleen te veel eten
Hoewel het moeilijk kan zijn om daar tegen in te gaan ligt het overgewicht probleem toch meestal nog iets genuanceerder dan enkel te veel te snoepen. In essentie weten de meesten onder ons heus wel wat gezond eten is en dat je te dik wordt van 4 Snickers per dag en 2 keer opscheppen bij elke maaltijd. En ja, die zak chips zo vlak voor het slapen gaan terwijl je op de bank hangt te Netflixen in plaats van op een loopband staat helpt ook niet echt.
Wil je wel echt slank zijn.
Maar het belangrijkste is toch wel je eigen mindset. De meeste mensen zijn dik of worden steeds zwaarder omdat daar een psychologische component aan ten grondslag ligt. Je denkt wel slank te willen zijn maar diep van binnen wil je dat stiekem niet. Klinkt gek? Niet helemaal, mensen laten zich van nature blokkeren door dingen als vroegere ervaringen of stellingen over zichzelf. Zo kan een vrouw stelselmatig te veel eten en steeds dikker worden bij een echtgenoot die vreemdgaat. Instinctief heeft ze het gevoel dat ze zijn aandacht niet waard is en kan ze dat maar beter bevestigen door zichzelf zo zwaar (lelijk en onaantrekkelijk) te maken dat hij ook echt een reden zou hebben om haar niet te begeren. Op deze manier kan ze het naar zichzelf goed praten dat hij naar andere vrouwen kijkt. Zij is zelf namelijk van mening dat ze het aankijken niet waard is.
Of de persoon die in zijn jeugd is opgevoed door ouders die als kind de oorlog hebben meegemaakt toen er nauwelijks voldoende voeding aanwezig was. Deze mensen kunnen simpelweg geen kliekjes bewaren maar moeten elke hap opmaken. Ze koken vaak dan ook te veel bij elke maaltijd omdat ze niet geleerd hebben hoe normaal met voedsel om te gaan als de supermarkten gewoon elke dag open zijn en eten de hele dag door voorhanden is. Als je dit in je jeugd hebt meegemaakt is de kans groot dat je zelf ook een vrij problematische relatie met voeding hebt en ook zelf maar moeilijk kunt stoppen met eten als je vol zit en je bord nog niet leeg.
Vraag jezelf af waarom je te zwaar bent
Voor je begint met een afvaltraject (geen afval poging, dat is per definitie tot mislukken gedoemd) is het dan ook zaak bij jezelf na te gaan waarom je te dik bent. Een antwoord als ‘Ik eet gewoon te veel’ is daarbij onvoldoende. Waarom eet je te veel, waarom kun je niet stoppen als je vol zit, waarom wil je stiekem en onbewust dik zijn of onaantrekkelijk? Met de nadruk op te zwaar, ongezond zwaar. Iets gewicht is absoluut niet niet perse onaantrekkelijk, dat is het pas op het moment dat je dusdanig zwaar bent dat je gezondheid in het spel komt. Let op, dat is al sneller dan je denkt, want ook die paar pondjes hebben al een flinke invloed op de werking van je lichaam.
Wil je er achter komen waarom jij te veel eet of te zwaar wordt? En daarna een afval traject ingaan om daar korte metten mee te maken? Kijk in onze webshop naar de mogelijkheden voor coaching, of een van onze afval boeken.
Geef een reactie