Een scheiding als er kinderen in het spel zijn is nooit leuk. Ook niet als je er met behulp van een mediator qua afspraken goed uitkomt. Maar wat zijn eigenlijk goede afspraken? En zijn afspraken universeel en van toepassing op elke scheiding met kinderen? Hoe zit dat bijvoorbeeld met de omgangsregeling?
Leeftijd
Een heel belangrijk punt is de leeftijd van de kinderen bij moment van scheiding. Elke leeftijd kent eigen problematiek en reactie op een scheiding van de ouders. Er bestaat geen ‘one size fits all’ als het om een scheiding en een omgangsregeling met de kinderen gaat. Zo heeft een puber van 14 een hele andere behoefte aan oudercontact dan een 2 jarige peuter. En laat er geen twijfel over bestaan: een hardnekkig misverstand is de mening dat beide ouders recht op omgang hebben. Helaas wordt dit zelfs op sites zoals echtscheidings-wijzer foutief vermeld. Dit ligt echter genuanceerder.
Elk kind heeft recht op omgang met zijn of haar beide ouders. Het uitgangspunt is het kind, niet de ouder, hoe naar dit ook mag voelen.
De praktische gevolgen van de omgangsregeling
Dit kan inhouden dat een puber op een gegeven moment minder behoefte heeft aan omgang met de niet-verzorgende ouder. Ook al voelt dit enorm oneerlijk en naar, de ouder zal zich hier bij neer moeten leggen. Wel met de kanttekening dat dit niet gevraagd wordt op basis van indoctrinatie van de verzorgende ouder. Wat er echter ook kan gebeuren is een afspraak over een omgangsregeling met een zeer jong kind. Onderzoek heeft aangetoond dat het bijzonder onverstandig is om een kind onder de 2 jaar elders te laten overnachten. Kinderen die nog niet de leeftijd van minimaal 2 jaar hebben bereikt ervaren enorme gevolgen van het niet bij de moeder overnachten. Deze gevolgen zijn verstrekkend en tot op volwassen leeftijd voelbaar. Als niet-verzorgende ouder is het onverantwoord om je kind hier aan bloot te stellen. Hoe moeilijk ook, de niet-verzorgende ouder zal zich moeten realiseren dat het niet in het belang van het kind is om een omgang en overnachtingen af te dwingen. De gezondheid van het kind komt daar namelijk mee in het geding.
De verzorgende ouder
Natuurlijk zijn er schrijnende situaties te bedenken waar de verzorgende ouder dit direct zal gebruiken op een verkeerde manier. Ook hier zal men er op bedacht moeten zijn dat dit niet op deze manier wordt aangegrepen. Kinderen vanaf circa 2 jaar kunnen uitstekend een nacht elders dan bij de moeder doorbrengen. Dit dient echter wel zorgvuldig opgebouwd te worden en een kind direct maar een week weghalen bij de moeder is niet verantwoord. Een goede mediator is bekend met deze bijkomende problematiek en zal in het belang van het kind denken. Hij of zij zal beide ouders hierop wijzen en voorlichten. Indien de ouders dan toch kiezen voor een omgangsregeling waarbij een zeer jong kind nachten bij de moeder weg blijft is dat uiteindelijk aan de ouders. De mediator zal dan wel wijzen op de mogelijke gevolgen in de toekomst voor het kind.
Het laatste woord is aan de ouders
Het komt helaas erg vaak voor: ouders die niet in het belang van het kind denken en handelen, maar een kind inzetten in hun persoonlijke oorlog. Een vechtscheiding is nog steeds aan de orde van de dag. Ouders dienen zich terdege bewust te zijn van de gevolgen in zowel hun latere leven als dat van hun kind. Een kind is geen munitie en mag nooit als zodanig gebruikt worden. Indien je gaat scheiden en er is sprake van bijvoorbeeld een kind onder de 2 jaar, realiseer je dat dan goed. Doe je huiswerk en onderzoek wat gezond is voor jullie kind. Als dat betekent dat je jullie kind de eerste periode na jullie scheiding niet kunt laten overnachten is dat naar maar niet onoverkomelijk. Er zijn diverse alternatieve oplossingen om toch als niet-verzorgende ouder de band met je kind te onderhouden. Wees creatief, maar stel te allen tijde het welzijn van jullie kind voorop.
LC LifeConsultant heeft ruime ervaring in het opstellen van ouderschapsplannen en is goed op de hoogte van de gevolgen voor kinderen op diverse leeftijden. Neem contact met ons op voor het bespreken van de mogelijkheden.
Geef een reactie