Een scheiding.
Helaas eindigen momenteel 40% van alle huwelijken die in Nederland gesloten worden in een scheiding. Bij veel van deze scheidingen zijn ook kinderen aanwezig. Een echtscheiding kan leiden tot een moeizaam, langdurig en pijnlijk proces waar mensen die eens van elkaar hielden lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. Mediation kan zeker een bijdrage leveren om juist voor de lange termijn weer goed met elkaar om te gaan, niet langer als partners maar wel als ouders.
5 tips voor mediation bij scheiding
- Wees beiden bereid tot mediation en ga ook echt die inspanningsverplichting aan. Mediation is niet even gezellig een praatje houden. Je gaat gezamenlijk een zwaar en tijdrovend proces in. Je komt niet om even snel de dvd’s te verdelen maar zult echt zelf beiden aan het werk moeten.
- Denk vooraf al na over wat je wil bereiken. Maak lijstjes over bijvoorbeeld hoe vaak en wanneer je graag de kinderen zou willen zien, welke materiële zaken je echt niet zonder kunt of hoe je gewijzigde financiële leven er na de scheiding uit zal zien. Het praat makkelijker als je voor jezelf al weet welke zaken er in ieder geval besproken moeten worden. Denk na over bijvoorbeeld het huis. Kan een van jullie er blijven wonen of moeten jullie beiden op zoek naar nieuwe woonruimte? Kunnen of willen jullie nog een tijdlang in hetzelfde huis blijven? Waar kunnen en willen de kinderen wonen? Is dat wel haalbaar met werk? De fiscale en financiële berekeningen zal de mediator voor je doen maar het kan handig zijn als je voor jezelf al enkele zaken helder hebt.
- Bepaal je doelen. Wat is nu écht belangrijk voor je. Wil je echt een halszaak maken van dat mandarijntje dat de kinderen moeten eten als ze bij de andere ouder zijn? Wil je persé dat theeservies mee hebben en ga je ervoor over lijken?
- Denk aan je kinderen. Zij hebben hier niet voor gekozen en de tijd is al moeilijk genoeg voor ze. Ze kunnen niet voor zichzelf opkomen en daarvoor vertrouwen ze op hun ouders. Denk dan ook aan hun belangen en gebruik je kinderen niet om je ex partner te straffen.
- Doe je huiswerk mbt mediators. Voor je je aanmeldt controleer je of een mediator kundig is, of hij of zij een geregistreerd en gecertificeerd mediator is en of je er een klik mee hebt. Vraag een kennismakingsgesprek aan en doe dit desnoods bij verschillende mediators. Een mediation traject kan alleen maar succesvol zijn als je je veilig en op je gemak voelt bij de mediator.
Ik denk dat tip 2 erg goed is. Mijn zus en haar man gaan scheiden en ze willen gebruik maken van mediation. Daarbij is het inderdaad belangrijk dat ze beide duidelijk weten wat ze willen bereiken. Wat gebeurt er met de kinderen, hoe gaat het financieel verder, etc.
Inderdaad een belangrijk punt Sarah. Wat hierin echter ook van belang is om te realiseren is dat dit niet het eerste onderwerp is dat bij een mediation behandeld wordt. Vaak willen mensen heel snel naar de praktische kant, maar om dit goed te kunnen doen moet je eerst stil staan bij de emotie. Realiseer je dat door emotie gedreven eisen onrealistisch kunnen zijn. Mediation is gericht op het vinden van een oplossing die voor beide partijen werkt en waar beide partijen ook achter staan.