‘Mensen geven tegenwoordig veel te snel op!’ Of deze: ‘bij elke ruzie maar meteen uit elkaar gaan’ of de allerbekendste: ‘mensen kiezen maar voor de makkelijke weg zodra het even tegenzit’. Wie heeft ze niet gehoord, deze beschuldigingen, want dat zijn het feitelijk, als je besluit te willen scheiden en je relatie niet langer voort te zetten. Je hebt tenslotte beloofd om tot de dood je scheidt bij elkaar te blijven en er eerder mee stoppen wordt nog altijd door veel mensen gezien als te snel opgeven of de makkelijke weg kiezen.
Je gevoel kan veranderen
Maar hoe makkelijk is die weg? En is niets ondernemen en bij elkaar blijven ook al vecht je elkaar de tent uit niet stiekem de makkelijke weg? Als de liefde op is, is deze op. Emoties en gevoelens voor elkaar zijn er of niet, ze zijn niet af te dwingen. Natuurlijk als je kijkt naar iets als verstandshuwelijken of gearrangeerde huwelijken kun je concluderen dat er sprake kan zijn van het groeien van gevoelens voor elkaar. Je voelt je op den duur verantwoordelijk voor elkaar en er kan ook iets als warme gevoelens ontstaan. Maar echte liefde? Echte liefde is niet iets dat je kunt afdwingen, je voelt het of je voelt het niet. En net als zoveel andere zaken kan dit aan verandering en gewijzigde omstandigheden onderhevig zijn.
De liefde kan opraken, zelfs eenzijdig. Zij houdt nog wel van hem maar hij niet langer van haar of andersom. Je kunt als mens veranderen, in de basis ben je misschien nog wel dezelfde, je karakter zal niet plotseling enorm anders worden maar als je 20 jaar bij elkaar bent ben je misschien niet meer de jonge spontane student die je was. Je bent misschien veranderd in een bedachtzame serieuze kantoorklerk en het is nog maar de vraag of je partner dan met je mee veranderd is in dezelfde richting. Het zou zo maar kunnen dat je partner deze persoon die je geworden bent helemaal niet meer zo leuk vindt.
Aanpassen of accepteren
Je hebt dan feitelijk slechts 2 keuzes die je kunt maken: je probeert je aan te passen aan de gewijzigde omstandigheden omdat de nieuwe situatie je ook goed bevalt, bijvoorbeeld als je zelf in dezelfde richting bent veranderd, of je accepteert dat het leven en de persoon zoals deze er bij het begin was niet langer bestaat en ook niet meer terugkeert. In het laatste geval zit er weinig anders op dan te accepteren dat je beter kunt stoppen. Het leven, de situatie en de persoon waar je verliefd op werd zijn er niet meer en je kunt het niet afdwingen. Dit is geen opgeven en dit is zeker niet de makkelijkste weg kiezen. Het is vooral een pijnlijk proces en inzicht en kost vaak aanzienlijk meer pijn en verdriet dan gewoon maar blijven zitten in een situatie waarin je eigenlijk niet gelukkig bent.
Te snel opgeven, of te snel gestart?
Beloven tot de dood je scheidt is geen realistische belofte omdat je simpelweg niet kunt weten wat er in de toekomst kan en gaat gebeuren. In veruit de meeste gevallen betekent een scheiding niet dat mensen te snel opgeven, het betekent eerder dat ze te snel getrouwd zijn en beloftes aan elkaar hebben gedaan waarvan ze eigenlijk totaal niet de gevolgen konden inzien en vooraf daadwerkelijk zinvol konden doen.
Geef een reactie