Je hebt een drukke baan, een huishouden, kinderen, een partner en een sociaal leven. Bovendien vraagt je familie sinds je vader ziek werd ook nog de nodige aandacht en dan hebben we het nog niet eens over de hond, de kat en de 2 dwergkonijntjes. Je baan wordt telkens drukker. Er hebben 2 collega’s ontslag genomen en omdat je manager zelf ook omkomt in het werk is zij er nog niet aan toe gekomen om de vacature uit te zetten waardoor alles bij jou terecht komt. Na een dag werken tot 7 uur, aansluitend boodschappen doen, de kinderen ophalen bij de oppas, koken en een deel van de maaltijd langsbrengen bij je vader vraagt je partner of je vanavond niet in slaap wil vallen voor de buis maar gewoon eens een gezellig gesprek kunt voeren. Op dat moment kun je niet anders dan in tranen uitbarsten. Je bent op, kapot, doodmoe en je kunt eigenlijk niet meer. Het wordt je allemaal gewoon te veel.
Druk is niet erg, TE druk wel
Natuurlijk heeft iedereen door omstandigheden wel eens een periode dat er eigenlijk te veel tegelijkertijd in je leven komt. Toch hoeft dat in de meeste gevallen geen enkel probleem te zijn en wel vanwege 1 belangrijke reden. Je weet vooraf en tijdens de periode dat het tijdelijk is. Je vader moet een week of 2 met hulp herstellen van zijn operatie. Op het werk duurt het nog een paar weken voor de nieuwe kracht kan starten en je beste vriendin is net gescheiden. Natuurlijk vraagt ze daarom net wat meer tijd en aandacht dan het 2-wekelijkse borrelavondje dat jullie normaliter hebben. In zulke gevallen is het weliswaar even wat hectisch en druk maar je weet dat het allemaal weer over gaat. Sterker nog, vaak weet je ook precies hoe lang het gaat duren en wanneer de boel weer wat tot rust komt. Maar wat nu als je dat niet vooraf weet?
Als je leven steeds drukker en drukker wordt, zonder uitzicht op verbetering of vermindering van al het werk? Het zijn die momenten dat het je allemaal veel te veel wordt en een mentale melt down is een serieus risico. Aan druk zijn of hebben is nooit iemand overleden, wel aan TE druk zijn, drukker dan je eigenlijk aan kan. Je gaat met de dag slechter slapen, wordt onaardig, krijgt een steeds korter lontje en steeds minder geduld met de kinderen en de huisdieren. Je reageert overdreven emotioneel op de meest simpele tegenvallers zoals een lege koffiepot en het wordt steeds moeilijker om je te concentreren, dus datgene wat je probeert gedaan te krijgen kost je steeds meer moeite en de kans op zaken laten mislopen wordt steeds groter, hetgeen tot weer meer stress leidt.
De perfecte vrouw
Met name vrouwen hebben dan nog een bijkomend issue, namelijk het perfectionisme syndroom. Veel vrouwen proberen elke dag weer aan het ideaalbeeld te voldoen van de perfecte partner, moeder, werknemer en vriendin. Perfectie bestaat niet en het is precies deze valkuil die voor dubbele stress zorgt als de dingen wat uit de hand lopen. Wapen jezelf daartegen en als je voelt dat je al in de bewuste situatie zit, probeer dit dan zo snel mogelijk recht te trekken voor je eigen geestelijke gezondheid.
Als het een (korte) periode is die je kunt overzien en je hebt zicht op de (waarschijnlijke) duur van deze drukte dan hoef je weinig te doen. Je zult ongetwijfeld momenten van stress ervaren en misschien de betreffende periode wat minder slaap krijgen of mindere kwaliteit slaap maar je weet al: dit gaat weer over en dan kan ik weer even bijkomen. Als de periode steeds verder opbouwt en je hebt geen enkel zicht op waar of wanneer dit gaat eindigen kan het een probleem worden. Tijd om in te grijpen dus.
Stap 1: inventariseren
Als eerste kun je alles wat er op je bordje ligt een inventariseren. Wat heb je nu precies allemaal te doen? Wees specifiek, enkel ‘druk met werk’ of ‘druk in huishouden’ is niet helemaal de bedoeling. Geef specifiek aan waar je dan zo druk mee bent, is dat in het huishouden met poetsen of boodschappen doen of ben je juist de hele dag door een taxi voor de kinderen, hun sportclub en je familie?
Stap 2: wat is de echte tijd die het kost
Zodra je een goed overzicht hebt van waar je nu de hele dag door mee bezig bent wil je ook weten hoeveel uur je eigenlijk met die dingen bezig bent. Geef achter elke actie of taak aan hoeveel tijd je er aan besteed. Ben je echt 4 uur per dag bezig met het huis poetsen of voelt het alleen maar zo? Voor taken op je werk hetzelfde, ben je werkelijk de helft van je dag kwijt aan de stagiaire uitleg geven of voelt het enkel zo omdat je sommige dingen 2x moet zeggen? Wees eerlijk en hou het ook een paar dagen bij zodat je een goed kloppend inzicht hebt.
Stap 3: Slim combineren
Zodra je dit overzicht hebt zullen je direct al wat dingen gaan opvallen. Als je het gevoel hebt dat je elke dag een taxi bent en enkel heen en weer rijdt voor iedereen maar uit het overzicht blijkt dat je eigenlijk helemaal niet zo veel ritjes maakt, waar zit dan die tijdsbesteding echt? Breng je misschien meer tijd door met buiten wachten dan met daadwerkelijk rondrijden? Of ben je meerdere keren per dag op pad voor allerlei losse klusjes die eigenlijk qua locatie heel dicht bij elkaar liggen?
Precies daar kan al heel veel tijdswinst geboekt worden als je de dingen vooraf zo plant dat je maar 1 keer de met de auto op pad hoeft. Misschien omdat de kinderen bij de sportschool ophalen tegelijkertijd kan met boodschappen doen en als je dan direct langs rijdt bij je vader om daar zijn maaltijd langs te brengen die je de dag ervoor al gekookt hebt tijdens het koken van je eigen maaltijd bespaar je jezelf al zeker 2 of 3 tijdrovende tochtjes.
Stap 4: wees kritisch bij wat je doet
Ook voor wat betreft je werk kun je eens kritisch kijken naar alles wat bij jou terecht komt Misschien dat er een jaar geleden ooit eens aan alle medewerkers gevraagd is om je eigen kopje in de afwasmachine te zetten maar voel jij je persoonlijk geroepen om deze dan ook aan te zetten en uit te ruimen en is er in de laatste maanden steeds meer ingeslopen zodat je inmiddels dagelijks het bedrijfsrestaurant of de gemeenschappelijke keuken staat te poetsen en uit alle kantoren alle kopjes en lunchbordjes verzamelt. Je collega’s zijn waarschijnlijk heel blij met je maar het is je nooit letterlijk gevraagd en feitelijk is het ook niet jouw taak, je bent aangenomen voor ander werk, werk dat er nu bij inschiet omdat je je bezig houdt met andere zaken. Wees kritisch, ben je echt druk of maak je je druk?
Stap 5: bepaal prioriteiten
Zodra je inzichtelijk hebt waar je je tijd aan besteed en het is je duidelijk dat er een aantal dingen efficiënter of anders kunnen is het een goed moment je prioriteiten helder te stellen. Als je partner onvoldoende kan bijspringen in het huishouden maak dan duidelijk dat er toch echt wat dingen van je to do lijstje af moeten, je kunt het niet allemaal. Maak afspraken met je kinderen dat ze ook hun taken op zich nemen, je bent niet als enige voor alles verantwoordelijk.
Als je manager aangeeft dat hij toch echt wel graag heeft dat je die kantine opgeruimd houdt, geef dan aan dat dit betekent dat zolang hij geen schoonmaakhulp inhuurt, jij dus ander werk laat liggen en toch echt net als alle andere werknemers, op tijd het bedrijfspand verlaat.
Het belangrijkste hier is communicatie. Zolang jij enkel zucht en steunt maar wel alles blijft doen, inclusief na werktijd als niemand het ziet, kun je niet verwachten dat anderen iets aan de situatie veranderen, ze merken immers niet dat jij overloopt. Wees duidelijk, geef aan dat je een probleem hebt en laat de dingen die je te veel hebt ook daadwerkelijk liggen. Zolang je enkel klaagt maar alles blijft doen zal geen enkele manager tegemoetkomen aan je vraag om vermindering van je takenpakket, je blijft het immers gewoon doen.
Stap 6: blijf kritisch
Op deze manier ben je waarschijnlijk al een heel eind verder bij het leeghalen van je te volle bordje. Blijf hierna ook alert op het langzaam weer insluipen van al die zaken die extra tijd kosten. Zolang iets tijdelijk is, is er niets aan de hand en je hoeft echt niet iedereen met een vraag om extra inzet af te wijzen. Als je er echter zelf aan onderdoor dreigt te gaan zit er iets structureel mis en is de tijd aangebroken om hier actie op te ondernemen.
Geef een reactie