Als je het hebt over perfectionisme wordt dit nog vaak opgevat als iets goeds. Je zult dan wel heel erg goed zijn in je werk omdat je altijd doorgaat tot het perfect gedaan is, toch? Je toont daarmee de wil om iets geweldigs te doen en niet te stoppen tot je het bereikt hebt. Dit is echter niet wat perfectionisme echt inhoudt. Maar wat is perfectionisme dan wel?
Perfectionisme betekent eigenlijk dat iemand van binnen het gevoel heeft juist nooit goed genoeg te zijn. Je accepteert jezelf niet en zoekt altijd naar bevestiging van de buitenwereld. Als er dan personen in je omgeving zijn die tegen je zeggen dat je heus wel goed, knap, intelligent of succesvol bent komt dit totaal niet aan. Je gelooft het simpelweg niet van die ander. Je hebt een lage eigenwaarde en zelfbeeld, een enorme drang tot alles tot in detail te controleren en te willen beheersen, je piekert je suf de hele dag en nacht door en doordat je zo gefocust bent op alles perfect te willen en van jezelf te moeten doen verlies je jezelf compleet in details waardoor je juist het spoor bijster raakt. Dat klinkt al een stuk minder om op je cv te zetten.
Een paar adviezen
Perfectionisme is dan ook meer een alarmerende aandoening dan een goede karaktereigenschap en het kan je leven behoorlijk ontwrichten. Het kan leiden tot verslavingen, vergaand vermijdingsgedrag, fobieën en zelfs zwaar destructief gedrag. Als je dit bij jezelf herkent is het tijd om dit aan te pakken.
Hier bestaat geen simpel 3 stappenplan voor en in de meeste gevallen heb je meer baat bij professionele hulp. Maar als je nog niet zo vergevorderd bent in de verschijnselen kun je al heel ver komen met onderstaande adviezen:
1. Zorg voor een realistisch doel
Je hebt vast een bepaalde uitkomst van iets of een doel voor ogen. Denk aan hoe graag je een perfecte collega, ouder en partner wil zijn. Stel je nu eens heel gericht en liefst in detail voor hoe dat er voor jou uitziet. Je komt al snel tot de ontdekking dat dit beeld totaal niet haalbaar en onmogelijk is.
Bedenk je dat zelfs als je dit perfecte plaatje zou bereiken, je op dat moment wel weer een nieuw ander doel voor ogen zou krijgen waardoor je toch weer niet perfectie bereikt hebt. Je bent op een kansloze en gedoemd tot verliezen missie, probeer dit in te zien.
2. Accepteer je mislukkingen
Denk aan de baby die echt niet direct de wieg uitwandelt maar in kleine stapjes leert lopen, ondertussen ettelijke malen onderuit schuift, valt en rolt en toch telkens weer overeind krabbelt. Falen en iets niet behalen is niet hetzelfde als mislukken, het betekent simpelweg dat je nog aan het leren bent. Zie het ook zo.
Het complete leven is een leerproces en zelfs aan het einde heb je nog steeds niet alle kneepjes van het vak door. Falen geeft je bovendien de kans om het opnieuw te proberen en al doende te leren wat je doet of niet doet en of je het wel zou moeten doen.
3. Wees reëel
Beschrijf in detail wat je van jezelf eist en vraag jezelf af of je al die punten ook van een ander zou eisen. Jij vindt dat je een perfecte werknemer moet zijn, of ideale schoonzoon maar vindt je dit ook voor anderen? Of denk eens letterlijk aan de andere partijen in deze. Zijn jouw schoonouders perfecte schoonouders en is jouw werkgever een perfecte baas?
Waarschijnlijk kom je al snel tot de conclusie dat ze dat niet zijn en dat jij bij lange na niet dezelfde eisen stelt aan je vrienden, familie en werkkring als aan jezelf. Waarom zou je dan van jezelf het onmogelijke eisen?
Tot slot
Probeer deze adviezen in je leven toe te passen en het tij op tijd te keren. Perfectionisme kent enkel verliezers en het maakt je leven er steeds moeilijker op. En als het je niet alleen lukt, overweeg dan eens een gesprek met een coach. 1 of 2 sessie kunnen al het verschil maken.
Geef een reactie