Vorige week kon je lezen over de kwaliteit van je relatie. Biedt je relatie nog genoeg voldoening of verkeren jullie eigenlijk in de gevarenzone. In het laatste geval kan het zinvol zijn om samen een goed gesprek te voeren. Maar een goed gesprek over de kwaliteit van je relatie en eventuele struikelblokken binnen je relatie, hoe doe je dat eigenlijk? Hiervoor heeft LC eerder de HOOP gespreksmethodiek ontwikkeld. Deze wordt uitgebreid toegelicht en uitgelegd in onze relatie advies boeken maar in dit blog geven we alvast een kleine introductie.
Zorg voor een goede voorbereiding
Een gepland relatie gesprek wordt niet lichtzinnig opgevat en als dit niet goed gedaan wordt kan het zelfs meer schade aanrichten dan dat het goed doet. Het belangrijkste is dan ook dat je dit op een goed moment plant en niet zomaar vanuit het niets start, of laat beginnen door 1 van jullie zonder de ander vooraf te melden dat het je bedoeling is om een relatie gesprek te voeren. Plannen dus, pak samen de agenda, zorg ervoor dat er geen interruptie van buitenaf mogelijk is en neem er uitgebreid de tijd voor.
De 4 onderdelen van het de HOOP gespreksmethodiek
HOOP staat voor:
- Horen
- Open
- Oordeelvrij
- Pauze.
1. Horen
Een HOOP relatie gesprek kent 4 onderdelen of beter gezegd voorwaarden. Het start met Horen, luisteren dus. Te vaak praten mensen wel tegen elkaar maar is het meer een kwestie van je eigen woorden naar de ander sturen dan daadwerkelijk horen wat er gezegd wordt. Horen en luisteren dus.
2. Open
Open communicatie is de volgende belangrijke voorwaarde. Durf je te uiten, zeg hardop wat er mis is maar maak duidelijk dat jij dit zo ervaart of voelt. Praat dus niet in beschuldigingen of ‘jij doet / zegt’ termen.
3. Oordeelvrij
Hierna kun je doorgaan naar het Oordeelvrije bespreken van de irritaties en ergernissen. Misschien vindt je iets dat de ander als enorm irritant ervaart nauwelijks de moeite van het benoemen waard. Dat kan natuurlijk maar hierover oordelen betekent eigenlijk dat je de ander totaal niet serieus neemt en je de wereld enkel kunt zien zoals jij vindt dat deze is. De wereld IS niet, de wereld is wat jij vindt dat het is en dit geldt omgekeerd ook voor jouw partner. Jij kunt iets onbenullig vinden waar je partner het als enorm heftig ervaart en omgekeerd. Neem elkaar serieus en oordeel niet over de mening of opvatting van de ander.
4. Pauze
Uiteindelijk kom je bij de laatste voorwaarde voor een goed HOOP relatie gesprek, de Pauze. Binnen relatie gesprekken is niet spreken misschien wel het allerbelangrijkste. Als je open en eerlijk irritaties en ergernissen bij elkaar op tafel legt kan het zomaar zo zijn dat je boos wordt op elkaar. Dit is geen goede gemoedstoestand voor een relatie gesprek en betekent dat je elkaar even met rust moet laten. Zodra 1 van jullie moeite moet doen om zich in te houden of te reageren, zich misschien boos gaat voelen of opgelaten kun je maar 1 ding doen. Even weglopen. Dit betekent niet dat je iets niet wilt horen en voor het gespreksonderwerp wegloopt, het betekent juist dat je voor een ongezonde gemoedstoestand wegloopt. Een pauze van elkaar tot je beiden weer voldoende rustig voelt om het onderwerp opnieuw aan te kaarten. Meld het ook aan elkaar, vraag ruimte en geef aan dat je je bijvoorbeeld niet in staat voelt om op dat moment oordeelvrij de ander aan te horen. Spreek af dat je even een half uurtje naar buiten gaat en daarna het gesprek weer vervolgt.
Concreet aan de slag?
De HOOP gespreksmethodiek is ontwikkeld door LC en biedt stellen handvatten om zonder een relatie counselor of uitgebreide sessies aan hun relatie te werken.
Meer weten? In onze webshop kun je het theorie boek en het werkboek eenvoudig bestellen:
Geef een reactie